Eigen-wijze hekserij

eigen-wijze hekserij

Eigen-Wijze Hekserij

| Leestijd: ca. 4 minuten |

Tegenwoordig noem ik de hekserij die ik beoefen ‘Eigen-Wijze Hekserij’ en dat is tevens de vorm van hekserij die ik op anderen overbreng via mijn opleiding en boekjes. Maar wat bedoel ik precies met Eigen-Wijze Hekserij? En hoe word je een eigen-wijze heks? In deze blogpost leg ik het uit.

De zin en onzin van heksenregels

Ga je op zoek naar informatie over hekserij, dan stuit je al vlug op allerlei heksenregels. Met name binnen de natuurreligie Wicca kom je die vaak tegen en op websites en in boeken over hekserij ook. De regel van drie is er een van. Die stelt dat alles wat je uitzendt drie keer naar je terugkeert. Volgens een andere regel mag je alles doen, zolang je niets of niemand schaadt. Er zijn ook allerlei regels rondom het uitvoeren van rituelen en sommige heksentradities hebben een hiërarchische structuur, die ook aan regels gebonden is.

Zelf vind ik regels vaak overgewaardeerd, al zijn ze soms echt nodig. En natuurlijk kan je veel van anderen leren en zo waardevolle informatie opdoen. Maar hou daarbij wel in gedachten dat regels en verkondigde ‘waarheden’ door anderen zijn bepaald en bedacht. Regels kunnen dus best zinvol zijn, maar dat zijn ze lang niet altijd. Ze kunnen hun nut en betekenis door de tijd heen zelfs verliezen. Bepaal vooral zelf welke heksenregels je zinnig vindt en welke niet.

Traditionele hekserij en Eigen-Wijze Hekserij

De hekserij die ik zelf beoefen wordt maar voor een klein deel overgeleverd binnen de familie. Ten hoogste 20% is ‘traditionele (erf)hekserij’. De rest is eigen invulling en het mooie is dat dit rechtstreeks voortkomt uit de familietraditie. Die is namelijk niet statisch of rigide. Er zit beweging in. Dat is ook nodig, want star vasthouden aan ouderwetse traditionele gebruiken ‘omdat het altijd al zo werd gedaan’ is geen goed idee. Als je dat doet blijf je steken in het verleden en vergeet je zelf na te denken. Daardoor bestaat het gevaar dat je vastgeroest raakt en dat je jezelf niet optimaal ontwikkelt. Dat zou eeuwig zonde zijn.

Als iets funest is voor een zinvolle beleving van hekserij dan is het wel: klakkeloos overnemen wat anderen doen. Gelukkig werd ik al op jonge leeftijd aangemoedigd om dingen op mijn eigen manier te doen. En omdat het mij erg geholpen heeft om de weg te vinden in hekserij, doe ik hetzelfde bij mijn dochters en leerlingen.

eigen-wijze hekserij

Volg jouw unieke heksenpad

Bij eigen-wijze hekserij ligt de focus op het volgen van je eigen unieke heksenpad. Daar is er maar één van, dus alleen jij kunt het verkennen. Door dat pad te ontdekken en volgen leer je jouw innerlijke heks echt kennen. Onderweg zal je erachter komen dat er heel wat verborgen wijsheid in jezelf schuilt. En door zelf dingen uit te proberen ga je begrijpen wat bij jou past en waar jij je het best bij voelt. Kortom: wees eigen-wijs, leer goed te luisteren naar je innerlijke heksenstem en doe dingen op jouw manier!

Eigen-Wijze Hekserij in een notendop

Eigen-wijze hekserij is…

  • Je eigen, unieke heksenpad ontdekken, bewandelen en verkennen.
  • Je eigen-wijsheid aanspreken en volgen.
  • Dingen op jouw manier doen.
  • Vertrouwen op je innerlijke heksenstem, ook wel intuïtie genoemd.
  • Leren door dingen uit te proberen, met vallen en opstaan.
  • Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen handelen.
  • Zelf bepalen of je de heksenregels van anderen wilt volgen, en zo ja welke.
  • Leren van anderen zonder dingen klakkeloos over te nemen. Geef er je eigen draai aan!
  • Zelf aan het werk gaan, want iemand anders kan het niet voor je doen.
  • Altijd blijven doorleren.

Een heksenpraktijk die bij jou past

Eigen-Wijze Hekserij zorgt ervoor dat je eindigt met een heksenpraktijk die honderd procent bij jou past. Je hekserij heeft inhoud en voegt iets toe aan je leven. Je voelt gewoon dat alles ‘klopt’ en je kunt helemaal jezelf zijn. En ja, het kost tijd en moeite om te ontdekken wat bij je past; het gaat niet vanzelf. Je moet er hard voor werken en tijd investeren, anders kom je er niet. Eigen-Wijze Hekserij is dus niet voor ‘luie heksen’, die hopen dat alles vanzelf komt aanwaaien. Geloof mij maar, dat gebeurt niet.

Sterker nog… als heks stop je nooit met leren, echt niet! Steeds kom je weer nieuwe dingen tegen en krijg je nieuwe ervaringen en inzichten. Hoe ik dat weet? Omdat ik al meer dan 40 jaar bezig ben met hekserij. Ook ik heb met vallen en opstaan geleerd wat hekserij voor mij betekent en waar ik me het best bij voel. Dat doe ik nog steeds, elke dag. Daarom weet ik hoe mooi en waardevol dat is. Ik heb mijn eigen kracht ontdekt, als mens en als heks, en dat kan jij ook. Durf een eigen-wijze heks te zijn, dan gaat er een magische wereld voor je open.


Wil jij ook op een eigen-wijze manier met hekserij bezig maar vind je het moeilijk om dat helemaal alleen te doen?
Volg dan de opleiding hekserij en/of lees mijn heksenboekjes. De modules zijn trouwens ook los te bestellen.

~ KLIK HIER VOOR MEER INFO OVER DE OPLEIDING ~
~ HEKSENBOEKJES ~


OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Yekaterina en ik ben een traditionele heks en wijze vrouw uit Nederland. Ik deel mijn kennis en kunde omdat ik het belangrijk vind dat er betrouwbare en duidelijke informatie beschikbaar is over traditionele hekserij. Daarnaast begeleid ik andere heksen bij het ontdekken en verkennen van hun persoonlijke heksenpad.

De hekserij die ik volg en uitdraag noem ik EigenWijze hekserij. Klik hier om te lezen wat ik daarmee bedoel.

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.