energetisch reinigen, spiritueel zuiveren

Energetisch reinigen, hoe doe je dat?

| Leestijd: ca. 4 minuten |

Energetisch reinigen wordt ook wel spiritueel reinigen of zuiveren genoemd. Maar hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig? In dit blog vertel ik er meer over en geef ik tips voor het verdrijven van ongewenste energie.

Energie, wat is het?

Als wijze vrouw en traditionele heks ga ik ervan uit dat alles wat er is uit energie bestaat. Dan heb ik het niet alleen over voorwerpen, maar over letterlijk alles: planten, dieren, voorwerpen, de aarde, geluidsgolven, het heelal, elektriciteit, de kracht van zon en maan, en ga zo maar door. Ook wijzelf bestaan uit energie, net als de levenskracht die we overal om ons heen zien.

‘Negatieve energie’

In mijn ogen bestaat er niet zoiets als negatieve energie. Of energie goed of slecht aanvoelt is heel persoonlijk, want energie is in principe neutraal. Toch kan het door allerlei invloeden fijn of juist niet fijn aanvoelen. Dat is deels een kwestie van perceptie. Hoe je iets waarneemt wordt immers voor een deel bepaald door je eigen manier van ervaren. Jezelf onbevooroordeeld kunnen openstellen heeft ook invloed. Ik spreek daarom liever over ‘ongewenste’ energie wanneer iets niet fijn voelt. Het is energie die je liever niet wilt voelen of in je buurt hebben. Dan kan energetisch of spiritueel reinigen zinvol zijn.

Wat is energetisch reinigen?

Energetisch of spiritueel reinigen betekent dat je iets doet om ongewenste energieën te verdrijven. Je stuurt ze als het ware weg, zodat je er geen last meer van hebt. Dat kun je doen door bepaalde handelingen uit te voeren en eigenlijk is het een soort grote schoonmaak. Je maakt iets zuiverder en puurder. Dat kun jijzelf zijn, een voorwerp of een ruimte. Energetisch reinigen is een vorm van magie, omdat je de energie om je heen welbewust beïnvloedt.

Energetisch reinigen, hoe doe je dat?

Energetisch of spiritueel reinigen kun je op talloze manieren doen. De meest bekende methode van energetisch zuiveren is het branden van salie. Je steekt een bosje gedroogde salie aan en brengt datgene wat je wilt reinigen in contact met de rook die ontstaat. Je verspreidt het bijvoorbeeld door een ruimte of je beweegt de salie langs je lichaam of een voorwerp. Door de reinigende werking van de salie wordt bepaalde energie verdreven.

energetisch reinigen en spiritueel zuiveren

Aandachtspunten bij energetisch reinigen

Wil je iets energetisch of spiritueel reinigen, dan is een heel belangrijk aandachtspunt dat je duidelijk benoemt welke energie je wilt verdrijven. Benoem ook dat alle energie die voor jou positief aanvoelt wel mag blijven. Doe je dat niet, dan kan het gebeuren dat het reinigen niet afdoende werkt of dat het een averechts effect heeft. Je verdrijft bijvoorbeeld zoveel fijne energie uit een ruimte dat er een soort neutraliteit overblijft die leeg aanvoelt. Er is geen fijne sfeer meer, omdat je alle voor jou positieve energie hebt weggejaagd. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Een ander aandachtspunt is dat je misschien energie verdrijft waar je je ongemakkelijk bij voelt, maar die toch waardevol voor je is. Grijp niet meteen naar je bosje salie wanneer je je ergens niet prettig bij voelt, maar probeer de oorzaak te achterhalen. Daar kun je vaak heel veel van leren.

Tips voor energetisch reinigen

Het branden van salie noemde ik al, maar er zijn natuurlijk veel meer methodes die je kunt gebruiken om iets te reinigen of zuiveren. Hieronder vind je er een paar.

 • Veeg ongewenste energie het huis uit met een bezem. Stel je voor dat je het de deur uit veegt.
 • Zet alle ramen tegen elkaar open en vraag het element lucht om je huis te reinigen.
 • Maak je huis schoon met water waarin je een paar druppels zuiverende olie hebt opgelost.
 • Hang een zakje reinigende kruiden in je schoonmaakwater.
 • Neem een douche en stel jezelf voor dat alles wat jou niet meer dient met het water de afvoer in verdwijnt.
 • Drink thee die een reinigende werking heeft of doe een ontgiftingskuur.
 • Las een vastendag in, want ook dat is een effectieve manier om je lichaam energetisch te reinigen.
 • Zet een voorwerp buiten in de wind of laat de regen het reinigen.
 • Verbreek relaties die jou schade doen, want ook daar komt ongewenste energie bij kijken.
 • Draag een reinigende talisman of amulet.

Ongewenste energie afweren

Voorkomen is beter dan genezen. In plaats van energetisch reinigen is het soms wenselijk om energieën die jou negatief beïnvloeden uit je buurt te houden door jezelf ertegen te beschermen. Dat kun je doen door het dragen van een amulet die je regelmatig reinigt en weer oplaadt, of hang een huisbeschermer bij je voordeur of kamerdeur. En als laatste: probeer met een positieve blik naar de wereld en jezelf te kijken. Hou in gedachten dat je veel zelf kunt bepalen. Projecteer keuzes die je maakt niet op anderen of op je situatie. Jij hebt vaker dan je misschien denkt het heft in handen. Die wetenschap beïnvloedt je eigen innerlijke energie en maakt je van binnen krachtiger. Daardoor raak je minder snel uit evenwicht door ongewenste energie.


Meer leren over hekserij? Lees dan mijn heksenboekjes of volg de opleiding hekserij.

[scriptless]


[scriptless]

boekenlijst voor heksen heksenboeken

OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Yekaterina en ik ben een traditionele heks en wijze vrouw uit Nederland. Ik deel mijn kennis en kunde omdat ik het belangrijk vind dat er betrouwbare en duidelijke informatie beschikbaar is over traditionele hekserij. Daarnaast begeleid ik andere heksen bij het ontdekken en verkennen van hun persoonlijke heksenpad.

Dat laatste doe ik door het geven van cursussen en door het schrijven van informatieve boekjes over hekserij.

Volg mij op social media

Connecting in with ancestors

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.