Heksentradities

heksentradities en erfhekserij

Heksentradities en erfhekserij

| Leestijd: ca. 5 minuten |

Heksentradities en erfhekserij | De woorden hekserij en traditie worden vaak in een adem genoemd, maar toch is niet altijd duidelijk wat er precies met traditioneel wordt bedoeld. In dit blog ontrafel ik de betekenis van heksentradities en erfhekserij.

Heksentradities v.s. traditionele hekserij

De term ‘traditionele hekserij’ betekent niet perse dat je als heks praktiseert in een al bestaande traditie, zoals vaak wordt gedacht. Integendeel. Er zijn veel solitaire heksen die een eclectische vorm van hekserij beoefenen. Zij zijn meestal beïnvloed door de natuurreligie Wicca, maar kunnen zich niet geheel vinden in de doctrines van deze natuurreligie. Ze hebben er een eigen draai aan gegeven en elementen uit verschillende stromingen samengevoegd tot een nieuw geheel. Deze heksen noemen zichzelf vaak ‘traditionele heks’. Andere heksen zijn in een bestaande heksentraditie opgegroeid. Dit wordt meestal erfhekserij genoemd en je zou het ook traditionele hekserij kunnen noemen. Je volgt dan een bestaande traditie waarin je wordt onderwezen door je ouders en/of grootouders. De officiële Wicca, waarbij je in een coven wordt ingewijd, wordt ook wel eens als een traditionele vorm van hekserij beschouwd, al zien niet alle Wicca’s zichzelf als heks. En zo zijn er vast nog meer voorbeelden te vinden van stromingen die traditionele hekserij worden genoemd.

Mijn eigen achtergrond

Mijn familie is een voorbeeld een heksentraditie waarin erfhekserij een rol speelt. Bepaalde kennis en gebruiken worden alleen binnen de familie doorgegeven, van (groot)ouder op (klein)kind. Zelf heb ik het meest geleerd van mijn oma en ik geef die kennis door aan mijn dochters en misschien ooit ook aan mijn kleindochter. Binnen mijn traditie is er veel vrijheid om je eigen weg te vinden en bewandelen. Waarom dat zo is vertel ik verderop in dit blog. In elk geval vormt het traditionele deel niet meer dan 20% van mijn wijze vrouwenpraktijk. De rest is eigen invulling, al is die wel gebaseerd op een traditionele fundering.

Heksentradities – voordelen

Kennis blijft bewaard

Het grote voordeel van een heksentraditie is dat kennis en ervaring bewaard blijven. Dat komt doordat ze van de ene heks op de andere worden doorgegeven. Vroeger, in families van wijze mannen en vrouwen ging dat ook al zo. Helaas is er door de eeuwen heen toch heel veel kennis verloren gegaan. Mogelijk heeft de heksenvervolging hieraan bijgedragen. In elk geval bestaan er geen familietradities meer met een ononderbroken familielijn die eeuwen teruggaat. Als iemand beweert dat dat wel zo is, dan kan je ervan uitgaan dat het niet klopt. Sommige families hebben buitenstaanders toegelaten tot hun traditie en andere tradities zijn simpelweg uitgestorven. De meeste hedendaagse tradities gaan niet verder terug dan vijf of zes generaties. Dat geldt voor mijn familie ook.

Leren van anderen

Een ander voordeel van een heksentraditie is dat je kunt leren van degenen die jou zijn voorgegaan. Zij hebben het wiel al uitgevonden en dus hoef jij dat niet meer te doen. Ze kunnen samen met jou een stevige basis neerzetten voor je heksenpraktijk en je van dichtbij begeleiden. Persoonlijk vind ik dat heel mooi en waardevol. Gedeelde energie maakt krachtig en door kennis te delen geef je een beetje van jouw energie door aan de volgende generatie.

Een natuurlijke vertrouwensband

Groei je op in een heksentraditie, dan is er al een vertrouwensband voor je begint te leren over hekserij. Je hoeft niet op zoek te gaan naar mensen die jou iets kunnen bijbrengen, want die zijn er al. Dat kan heel fijn zijn.

heksentradities en erfhekserij

Heksentradities – nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan heksentradities. Een van de grootste minpunten vind ik dat er vaak star wordt vastgehouden aan traditionele gebruiken, zelfs als dat niet de beste keus is. Binnen een heksentraditie wordt soms van alles van je verwacht. Dat kunnen dingen zijn waar je niet achter staat of dingen die niet bij jou passen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vormgeven van rituelen of het gebruik van bepaalde voorwerpen. Het kan ook gebeuren dat het gedachtegoed van een traditie niet (meer) bij je past. In dat geval zit je vast in een systeem dat jou niet dient.

Een inhoudsloze heksenpraktijk

Een ander gevaar dat op de loer ligt is passiviteit. Je denkt niet zelf na over het hoe en waarom van traditionele gebruiken of handelingen. Je doet dingen omdat ze nu eenmaal altijd zo gedaan werden, zelfs als je niet precies weet waarom. Dingen die vroeger gedaan werden zijn niet per definitie beter en de manier waarop iets gedaan werd was dat ook niet altijd. Waarom zou je bijvoorbeeld nog met een tondel of vuursteen gaan zitten ploeteren terwijl er tegenwoordig aanstekers en lucifers zijn? En waarom zou je geen heksendagboek op een computer bijhouden als je schrijven niet fijn vindt? Door zelf na te denken en afwegingen te maken, kun je dingen op jouw manier doen. Door goed te weten waarom je dingen doet, voorkom je dat je heksenpraktijk nietszeggend en inhoudsloos wordt.

Traditie als argument

Traditie wordt soms gebruikt als argument om dingen te blijven doen die eigenlijk schadelijk zijn voor jezelf, de natuur of anderen. Dat zie je evengoed terug in de maatschappij. Denk maar eens aan het afsteken van vuurwerk met oud-en-nieuw, waarbij er enorm veel luchtvervuiling ontstaat, mensen gewond raken en vogels uit angst te lang in de lucht blijven. Hetzelfde geldt voor de enorme paasvuren die nog steeds worden ontstoken, zwarte piet en het koningshuis dat geen noodzakelijke functie meer heeft. Gebruik je traditie als argument, dan betekent het dat je eigenlijk geen goede reden kunt bedenken om eraan vast te houden. Het is dan tijd om je eens achter de oren te krabben of die traditie wel zo zinvol is. Misschien kan je er iets aan veranderen of er zelfs helemaal mee stoppen.

Traditionele ontwikkeling, een noodzaak

In mijn familie staat persoonlijke ontwikkeling als wijze vrouw voorop. Daarom is maar een klein stukje van mijn heksenpraktijk echt traditioneel. Het bestaat uit rituelen voor de doamonoc (familiedemonen), wat praktische aanwijzingen en enkele magische rituelen. De traditie is zelf is niet rigide. Als duidelijk wordt dat iets niet goed (meer) werkt, dan stoppen we ermee of doen we het anders. Door flexibel te zijn en te blijven nadenken kunnen heksentradities vol inhoud en zinvol blijven. Je kunt dan in een traditie praktiseren zonder aan handen en voeten gebonden te zijn. De regels die ooit door anderen zijn bedacht worden gezien als richtlijnen, niet als wetten. Dat geeft de vrijheid die je als heks nodig hebt om echt de diepte in te gaan.

Tot slot…

Gelukkig hoef je tegenwoordig geen lid meer te zijn van een heksentraditie om van anderen te leren. Dat is het grote voordeel van de mogelijkheden die we vandaag de dag hebben, zoals het internet en ver kunnen reizen. We kunnen gemakkelijk met elkaar communiceren en ervaringen delen. Zelf deel ik ook zoveel mogelijk van mijn kennis en kunde met anderen, bijvoorbeeld door het schrijven van heksenboekjes en via cursussen hekserij.


Handvatten bij het onderzoeken van je eigen heksenpad

Wil je meer leren over hekserij, dan zijn mijn heksenboekjes en de opleiding hekserij misschien interessant voor jou. Ze staan vol weetjes, oefeningen, voorbeelden en tips, en bieden je handvatten om je eigen weg te vinden in hekserij, zodat je echt verder kunt komen.

Wil je beginnen met hekserij, maar weet je niet hoe, volg dan de gratis minicursus ‘Beginnen als heks’.


[scriptless]

boekenlijst voor heksen heksenboeken

OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Yekaterina en ik ben een traditionele heks en wijze vrouw uit Nederland. Ik deel mijn kennis en kunde omdat ik het belangrijk vind dat er betrouwbare en duidelijke informatie beschikbaar is over traditionele hekserij. Daarnaast begeleid ik andere heksen bij het ontdekken en verkennen van hun persoonlijke heksenpad.

Dat laatste doe ik door het geven van cursussen en door het schrijven van informatieve boekjes over hekserij.

Volg mij op social media

Connecting in with ancestors

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.