De vier elementen in hekserij

De vier elemente

Hekserij en de vier elementen

Leestijd: ca. 5 minuten |

De meeste heksen werken met de vier elementen, niet alleen met de vier klassieke elementen, water, aarde, lucht en vuur, maar ook met een vijfde element. Die laatste is de heks zelf, die met de klassieke elementen werkt door hun krachten te omarmen en aan te wenden binnen haar praktijk.

In oude tijden werden de vier elementen al als belangrijk beschouwd en soms hadden ze speciale namen in de plaatselijke dialecten. Men ging ervan uit dat alles wat er bestond uit deze elementen was opgebouwd. Inmiddels weten we vanuit de natuurkunde dat er veel meer elementen bestaan, meer dan 100, maar toch werkt het principe van de klassieke  elementen binnen de hekserij nog altijd heel goed en is het allesomvattend.

Gebruikmaken van de elementen

Als heks kun je op verschillende manieren met de elementen werken: letterlijk of symbolisch.

Letterlijk gebruik van de elementen

Een paar voorbeelden… Je gebruikt het element vuur als je iets verbrandt, je kunt lucht gebruiken door een voorwerp op te laden in de wind, water kan een reinigende werking hebben en als je iets begraaft komt het element aarde eraan te pas.

Figuurlijk gebruik van de elementen

Kijk je naar de symboliek van de elementen, dan kan je daar veel baat bij hebben. Het kan je bijvoorbeeld helpen om je te herinneren aan je eigen kracht (draag een steen bij je), of nuttig zijn om dingen los te laten die je in de weg zitten (laat dingen van je afwaaien). Je innerlijke vuur kan je helpen iets te bereiken en water kan nuttig zijn als je ongewenste energie wilt wegspoelen. 

Wees zelfbewust

Hiermee bedoel ik: wees je bewust van je eigen voorkeur, gevoelens, emoties en intuïtie met betrekking tot de elementen. Op het internet en in boeken is een ontelbaar aantal lijstjes te vinden waarin de symboliek van de elementen uit de doeken wordt gedaan. Toch zou ik je willen stimuleren om allereerst zelf op onderzoek uit te gaan. Waar denk jij aan bij de verschillende elementen? Welke eigenschappen van de elementen vind jij belangrijk en wat is de symboliek naar jouw idee? Als je dat voor jezelf op een rijtje weet te zetten, zal je connectie met de vier elementen alleen maar groter worden. Je benadert ze dan namelijk op een manier die bij jou past en die daardoor het best voor jou zal werken.

En ja, ik heb al eerder gezegd dat een gezonde dosis eigenzinnigheid volgens mij een deugd is, maar ik denk niet dat ik dat vaak genoeg kan zeggen, want vooral beginnende heksen hebben de neiging te twijfelen aan hun eigen gevoel en innerlijke wijsheid. Durf op je gevoel te vertrouwen! Leren met vallen en opstaan brengt je uiteindelijk daar waar je zijn moet.

De vier elemente

Correspondenties

Ondanks het bovenstaande wil ik je graag wat ideeën aanreiken, omdat ik weet dat het best moeilijk kan zijn om helemaal zelf uit te zoeken waar de elementen voor staan. Hieronder vind je daarom wat correspondenties voor de vier klassieke elementen.

WATER – Ons lichaam bestaat voor 50-65% uit water (babies zelfs 75%). Vrouwen hebben minder water in hun lichaam dan mannen, doordat vrouwen een hoger vetpercentage hebben. Water wordt vaak gelinkt aan gevoelens en emoties. Ik vind dit een logische gedachte. Als we overmand worden door emoties kunnen we bijvoorbeeld huilen, zweten of zelf ergens op spugen. Water kan ook gevaarlijk zijn, omdat we onder water niet kunnen ademen.

LUCHT -We kunnen niet leven zonder te ademen. Wind is ook gelinkt aan vluchtigheid en, net als water, kan lucht door de smalste kieren stromen. Het is transparant en dus onzichtbaar voor het menselijk oog. Toch kunnen we tocht voelen, we kunnen ergens tegen blazen, en zien hoe stormachtig weer de omgeving beïnvloedt. Wind kan vernietigend zijn, vooral als het in de vorm van een orkaan of tornado huishoudt.

AARDE – Zonder vruchtbare aarde kunnen we niet eten. We hebben stevige grond onder onze voeten nodig om ons evenwicht te bewaren. Als we een aardbeving meemaken, letterlijk of figuurlijk, kan dit grote impact hebben. Aarde en water samen kunnen drijfzand vormen. Zelf link ik aarde aan het deel van mijn lichaam dat vaste vorm heeft en mijn wortels, zoals de onzichtbare wortels die me helpen mezelf te aarden.

VUUR – Zonder vuur kunnen we niet bestaan. De zon zou onze aarde niet verlichten zonder ‘vuur’. Als ik vuur letterlijk neem, verbind ik het aan koorts, branden en warme gevoelens. Vuur staat ook voor levenskracht, creativiteit en energie; de vonk die we allemaal in ons hebben. Maar vuur kan ook vernietigen. We kunnen verbranden door de zon en vuur gebruikt veel zuurstof. Het heeft ook de neiging zelfdestructief te zijn, omdat het zijn brandstof opgebruikt.

De elementen en rituelen

Je kan de elementen tijdens rituelen op veel manieren inzetten. Hoe je dat doet mag je helemaal zelf bepalen. Je kan de elementen bijvoorbeeld aan je altaar toevoegen, bijvoorbeeld door een veer, een brandende kaars, een bakje aarde en een bakje water neer te zetten. Wees vooral creatief, ga op je gevoel af en gebruik je verbeeldingskracht.

Een van de manieren waarop vuur vaak wordt gebruikt binnen hekserij is door dingen te verbranden. Je kunt bijvoorbeeld een wens op een briefje schrijven en dat briefje verbranden, wat transformatie symboliseert. Het vuur helpt je dan te bekrachtigen en te manifesteren wat je zou willen aantrekken en dat is een vorm van magie.

Als je een heksenfles maakt, kun je er ook alle vier de elementen aan toevoegen, door er vloeistoffen in te gieten, door in de fles te blazen, door er een peper en een handvol aarde aan toe te voegen.

Voel de kracht van de elementen door ze aan te raken en weet dat ze overal in verborgen zijn. Je hoeft je er alleen maar bewust van te worden.


Meer leren over hekserij? Lees dan mijn heksenboekjes of volg de opleiding hekserij.

[scriptless]

[scriptless]

boekenlijst voor heksen heksenboeken

OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Yekaterina en ik ben een traditionele heks en wijze vrouw uit Nederland. Ik deel mijn kennis en kunde omdat ik het belangrijk vind dat er betrouwbare en duidelijke informatie beschikbaar is over traditionele hekserij. Daarnaast begeleid ik andere heksen bij het ontdekken en verkennen van hun persoonlijke heksenpad.

Dat laatste doe ik door het geven van cursussen en door het schrijven van informatieve boekjes over hekserij.

Volg mij op social media

Connecting in with ancestors

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.