herfstrituelen in hekserij mabon

Herfstrituelen in hekserij

| Leestijd: ca. 5 minuten |

De herfst is een periode die heel geschikt is om aandacht te besteden aan wat je de afgelopen tijd hebt bereikt en wat je wilt loslaten, zodat je opgewekt en opgeladen verder kunt. In dit blog lees je meer over herfstrituelen en vind je een voorbeeld van een herfstritueel om zelf uit te voeren.

De herfst als overgangsperiode

In vroeger tijden gingen mensen in onze contreien uit van twee seizoenen in plaats van vier: zomer en winter, de lichte en donkere tijd van het jaar. Het was afhankelijk van je woonplaats en wanneer het nieuwe jaargetijde precies begon, maar meestal was dit rond 1 november. Een moment dat door volkeren zoals de Kelten en Germanen als het begin van een nieuw jaar werd beschouwd.

Door het binnenhalen van de laatste oogst, het slachten van overtollig vee  en het aanleggen van voorraden bereidden mensen zich voor op de komende winter, een tijd van schaarste en rust. Daarbij werden vaak traditionele herfstrituelen uitgevoerd. Vuren werden gedoofd en weer aangestoken om te symboliseren dat de dood zowel een einde is, als een nieuw begin. Als heks kun je dat ook doen. Je neemt daarmee afscheid van het oude, je rust uit en gaat in de lente met frisse moed opnieuw aan de slag.

Herfstrituelen in hekserij – Heksennieuwjaar

Veel heksen beschouwen de herfstequinox als overgang van de lichte naar de donkere tijd van het jaar. Sommigen noemen het zelfs ‘heksennieuwjaar’. De dagen worden korter waarbij het donker langzaam de overhand krijgt. Als heks kun je het donker en de geheimen die daarin verborgen liggen verwelkomen door het uitvoeren van herfstrituelen. Kijk terug op het afgelopen jaar en bereid je voor op het komende jaar. Wat heb je ‘geoogst’? Wat heeft nog een zetje nodig? Wat zou je willen voorzetten en wat wil je juist achter je laten? Dit zijn allemaal dingen waar je in deze schemertijd rituelen voor kunt uitvoeren, zodat je je bewust wordt van hoe je bent gegroeid en wat je nog wilt leren en bereiken.

Herfstrituelen in hekserij – Een dunne sluier

Er wordt wel gezegd dat de sluiers naar de andere werelden rond 1 november dunner zijn dan op andere momenten in het jaar. Volgens mijn eigen ervaring is dat niet zo. Ik ben ervan overtuigd geraakt dat mensen rond die tijd zelf meer openstaan om dingen waar te nemen. Niettemin kan het idee dat de sluiers dunner zijn ervoor zorgen dat contact maken met de andere werelden gemakkelijker is. Je kunt dan bijvoorbeeld contact maken met overleden dierbaren of met je beschermgeesten.

In mijn traditie is het in deze periode van het jaar gebruikelijk om voorouders te eren. Dit zijn altijd overleden bloedverwanten die ik persoonlijk heb gekend.

Wie je precies als ‘voorouder’ beschouwt is persoonlijk. Het kunnen bijvoorbeeld overleden bloedverwanten zijn, mensen die jou zijn voorgegaan op je heksenpad, of mensen die voor jou in de streek leefden waar jij nu woont. Het is aan jou om te onderzoeken wie jouw voorouders precies zijn en of je rituelen voor hen wilt uitvoeren.

herfstrituelen in hekserij mabon

Herfstritueel voor Mabon

Wat je nodig hebt

Dit ritueel is bedoeld om het eind van de oude periode en het begin van de nieuwe periode te markeren. Je neemt alleen datgene mee waar je echt iets aan hebt en laat de rest op symbolische wijze achter. Voer elke handeling uit met aandacht en pure intentie en vraag als je dat wilt een godheid, voorouder of beschermgeest om je te ondersteunen. Omdat je iets gaat verbranden kun je dit ritueel het best buiten uitvoeren en natuurlijk kun je dit ritueel aanpassen naar eigen idee.

 • Een vuurvaste kom of ketel of een klein open vuur.
 • Pen en papier.
 • Twee stenen; dit mogen gewone kiezels zijn die je buiten vindt. De een staat symbool voor ‘loslaten’ en de andere voor ‘meenemen’.
 • Twee draden in kleuren die je bij loslaten en meenemen vindt passen.

Het ritueel

Aard jezelf grondig en begin het ritueel zoals jij dat fijn vindt; daar zijn geen vaste regels voor. Trek bijvoorbeeld een cirkel, reinig je rituele ruimte, trek iets speciaals aan, doe dat wat voor jou goed voelt.

Loslaten

 • Schrijf op een stuk papier wat je in het afgelopen jaar hebt bereikt en/of wat je achter je wilt laten. Dit kan van alles zijn, zoals iets wat je hebt gepresteerd, een persoonlijke overwinning of een proces dat je hebt afgerond.
 • Lees wat je hebt opgeschreven, hardop of in stilte, en laat het diep tot je doordringen. Wat betekent het precies? Wat doet het met je? Waarom wil je juist dit loslaten?
 • Neem de steen die voor loslaten staat en pak hem in het papier. Bind de draad die voor loslaten staat eromheen en focus bij elke knoop die je legt op het achterlaten of loslaten van wat je hebt opgeschreven.
 • Maak een vuur en leg de ingepakte steen erin, of verbrand het papier in je ketel. Terwijl het papier en de draad verbranden focus je op datgene wat je wilt loslaten. Stel je voor dat de steen alles opneemt. Dit ‘voor je zien’ wordt ook wel visualiseren genoemd.
 • Nadat de steen is afgekoeld – pas op, dit kan lang duren – gooi je hem met alle kracht die je in je hebt zo ver mogelijk weg, waarmee je op symbolische wijze afscheid neemt van alles wat je had opgeschreven. Schreeuw erbij als dat goed voelt, of zeg: ‘Door deze steen weg te gooien neem ik afscheid van…’ De eventuele overgebleven as kun je buiten uitstrooien.

Meenemen

 • Schrijf op een nieuw stuk papier wat je hebt geleerd en/of wat je nog wilt afmaken in de komende periode.
 • Lees wat je hebt opgeschreven en concentreer je erop. Focus niet op hoe je het gaat meenemen of bereiken, maar op dat je het gaat doen. Zie het voor je alsof het al gebeurd is. Visualiseer dat je er echt iets aan hebt.
 • Neem de steen en pak hem in met het papier, waarbij je al je intentie richt op het doel van je ritueel: dingen meenemen of afmaken.
 • Bind de draad eromheen en bewaar de ingepakte steen op een plaats die jij geschikt vindt, als herinnering aan wat je wilt meenemen naar het nieuwe jaar. Als je wilt kun hem het volgende jaar weer gebruiken voor dit ritueel. De steen zal daardoor steeds krachtiger worden.
 • Sluit je ritueel af op een manier die voor jou goed voelt.

Wil je meer leren over hekserij, lees dan mijn heksenboekjes.


[scriptless]

boekenlijst voor heksen heksenboeken

OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Yekaterina en ik ben een traditionele heks en wijze vrouw uit Nederland. Ik deel mijn kennis en kunde omdat ik het belangrijk vind dat er betrouwbare en duidelijke informatie beschikbaar is over traditionele hekserij. Daarnaast begeleid ik andere heksen bij het ontdekken en verkennen van hun persoonlijke heksenpad.

Dat laatste doe ik door het geven van cursussen en door het schrijven van informatieve boekjes over hekserij.

Volg mij op social media

Connecting in with ancestors

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.