Het altaar in hekserij, Info & tips

Het altaar in hekserij

Het altaar in hekserij, info & tips |

Leestijd: ca. 6 minuten |

Waarom word het altaar in hekserij gebruikt en hoe maak je zelf een altaar? In dit blog vertel ik over diverse soorten altaren in hekserij en geef ik vijf tips voor het inrichten van je eigen heksenaltaar.

Waarom zou je een altaar inrichten?

Altaren zijn er in vele soorten en maten en een veelgestelde vraag is: ‘heb je als heks echt een altaar nodig?’ Mijn antwoord daarop is: ‘Nee, maar een altaar kan heel handig zijn als plaats om speciale voorwerpen neer te zetten of om op te werken. Eigenlijk verandert een altaar door het gebruik langzaam maar zeker in een krachtplaats, omdat je er als heks veel energie in steekt door erop te werken, bijvoorbeeld als je magie bedrijft of andere rituelen uitvoert.

Hoe richt je een altaar in?

Net als met veel dingen in hekserij zijn er geen strikte regels over hoe je een altaar zou moeten inrichten, dat is helemaal aan jou. Het kan groot of klein zijn, ingewikkeld of eenvoudig. Een paar voorbeelden:

  • Vul een potje met zand of stenen en zet er een veer in. 
  • Decoreer een kandelaar.
  • Gebruik een hoek van je bureau of vensterbank als altaar.
  • Zet magische voorwerpen op een tafeltje neer.

Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Het allerbelangrijkste is dat je voelt dat het goed is. Om je wat ideeën te geven over wat je zoal zou kunnen doen, vind je  hieronder informatie over verschillende soorten altaren.

Huisaltaar

Vroeger hadden veel mensen een huisaltaar om offers te brengen aan huisgeesten of godheden. In bepaalde gebieden bestaan deze altaren nog steeds. Door specifieke offers te brengen hoopten mensen huisgeesten of goden gunstig te stemmen, en mogelijk vroegen ze hen ook om gunsten. Bijvoorbeeld geluk, overvloed en gezondheid. Iets waar men te allen tijde rekening mee hield, was de relatie tussen specifieke entiteiten of goden. Het werd bijvoorbeeld als niet wenselijk beschouwd om één altaar voor twee rivaliserende godheden te maken, omdat dit ongeluk en tegenspoed zou kunnen veroorzaken. Wil je mee weten over huisaltaren, doe dan onderzoek naar mythologie en folklore, zoals de Germaanse, Noorse, Slavische, Romeinse of Griekse mythologie.

Voorouderaltaar

In mijn huis heb ik een klein altaar voor mijn voorouders. In mijn traditie is dit altaar bedoeld om mensen te eren die ik persoonlijk ken of gekend heb. Dit altaar is dus niet alleen bedoeld voor overleden voorouders. Het is ook voor mijn ouders die beiden nog leven. Mijn voorouderaltaar is gedecoreerd met voorwerpen die ik geërfd heb van mijn overleden voorouders, en met foto’s van alle mensen voor wie ik mijn altaar gemaakt heb.

Elke ochtend steek ik een kaars aan op dit altaar, brand wat wierook en groet mijn voorouders. Daarnaast stuur ik positieve energie naar mijn nog levende voorouders. Als ik klaar ben blaas ik de kaars uit en steek hem de volgende dag weer aan. Soms breng ik kleine offers aan mijn overleden voorouders, zoals mijn grootouders. Dat doe ik onder andere op hun verjaardag.

Het altaar in hekserij

Een buitenaltaar

Als je de mogelijkheid hebt, kan een altaar in de open lucht een goede keus zijn. Omdat het buiten is, maakt zo’n altaar het immers gemakkelijker om contact te maken met de natuur. En het is natuurlijk een perfecte plek om voorwerpen in zon- of maanlicht op te laden. Denk bijvoorbeeld aan stenen, of zogenaamd ‘maanwater’. Een buitenaltaar kan ook gebruikt worden om regenwater of sneeuw op te vangen.

In feite kun je elke buitenplek als altaar gebruiken. Een omgevallen boom, een hoopje aarde of een rots kan een prachtig buitenaltaar zijn.

Reisaltaar

Sommige heksen vinden het fijn om een reisaltaar mee te nemen als ze voor langere tijd weggaan van huis. je zou hier een klein koffertje voor kunnen gebruiken, een kistje of doosje, waarin je kleine magische voorwerpen meeneemt. het doosje of de koffer zelf is dan altaar en opbergmiddel tegelijk.

Traditioneel altaar

In mijn familie wordt een traditioneel altaar op een specifieke manier opgebouwd. Het is gemaakt van steen en heeft drie plateaus. Het hoogste niveau is voor kaarsen. Dit zijn geen magische kaarsen, ze zijn er alleen voor het licht, aangezien ik nooit elektriciteit gebruik als ik een ritueel doe. De reden daarvoor is dat elektriciteit de energieën verstoort waarmee ik werk. Het tweede niveau is de plek waar ik symbolische voorwerpen neerleg, bijvoorbeeld wanneer ik een demon of andere entiteit uitnodig voor mijn ritueel. Op het laagste niveau bedrijf ik magie, en dit plateau is ook bestemd om offer op te brengen.

5 Tips voor altaren

Doe het op jouw manier!

Ik denk dat dit belangrijk is omdat een altaar bij je moet passen, anders zal je je er niet prettig bij voelen. Zoals ik eerder al zei, kan je je altaar naar eigen smaak vormgeven, zonder rekening te houden met hoe anderen hun altaar inrichten. Gebruik je verbeelding en volg je intuïtie bij het kiezen van een plaats en vorm. Houd daarbij het doel van je altaar in gedachten, want heeft invloed op welke voorwerpen je als decoratie wilt gebruiken.

Hou het eenvoudig

Vooral voor beginnende heksen kan gebrek aan ervaring het moeilijk maken om een altaar te creëren. Onthoud dat het maken van een altaar geen must is. dus maak alleen een altaar als je echt het gevoel hebt dat je er een nodig hebt. Als je er geen nodig hebt, is het beter om te wachten tot je er klaar voor bent. Begin met eenvoudige dingen. Bijvoorbeeld een doek met twee kaarsen en een steentje, of een bosje bloemen dat past bij het seizoen, maak je altaar voor een godheid of entiteit waarmee je je verbonden voelt, of voor een speciaal moment dat je wilt markeren. Het kan ook heel mooi zijn om een altaar te maken voor een specifiek seizoen. En dat brengt me bij tip 3.

Maak een seizoensaltaar

Als je je meer bewust wilt worden van wat er in de natuur gebeurt, kan het zinvol zijn om een seizoensaltaar te maken. Ga naar buiten en verzamel dingen die je herinneren aan het huidige seizoen. In de herfst vind je gevallen bladeren takken en vruchten, die je kunt gebruiken om je altaar te versieren. Als je graag met goden werkt, onderzoek dan welke goden geassocieerd worden met bepaalde seizoenen. Misschien kan je je altaar op een of andere manier aan een van deze goden wijden.

Gebruik je ruimte verstandig

Als je niet veel ruimte hebt, is het het beste om je altaar klein en eenvoudig te houden. Heb je een boekenkast, vensterbank of bureau, dan kan je daar misschien wat ruimte maken voor een klein altaar. Of maak je altaar op je balkon of in de tuin, als je het graag wat groter hebt. Een verticaal altaar is ook een optie. Bijvoorbeeld door een ouderwetse letterbak aan de muur te hangen.

Maak een ‘onzichtbaar’ altaar

Dit kan handig zijn als je (nog) niet uit de spreekwoordelijke bezemkast gekomen bent en niet wilt dat anderen weten dat je een altaar hebt. Je kunt dan een lege plank van een kast met deuren gebruiken als altaar, of een lade. Als je niet wilt dat iemand je altaar ziet, sluit je het gewoon af. Een andere manier om een onopvallend altaar te maken is om dingen te gebruiken die anderen gewoon als huisdecoratie zullen opvatten, maar die voor jou een speciale betekenis hebben. Zet bijvoorbeeld een bos bloemen neer, versierd met kleine bedeltjes, of een mooie kandelaar met gezalfde kaarsen. Wees vooral creatief!

Het altaar in hekserij – samengevat

Terug naar de hoofdvraag van deze blog: ‘Heb je echt een altaar nodig?’. Nee dat heb je niet, maar een altaar kan je wel helpen focussen en een heel bijzondere plek worden om je ambacht uit te oefenen. De overblijfselen van vele rituelen en speciale momenten zullen daar blijven hangen, en dat maakt van je altaar een magische en uiterst krachtige energetische plek. Dus wees niet bang om ervoor te gaan en creëer een altaar zo persoonlijk als maar kan.


Meer leren over hekserij? Lees dan mijn heksenboekjes of volg de opleiding hekserij.

[scriptless]

boekenlijst voor heksen heksenboeken

OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Yekaterina en ik ben een traditionele heks en wijze vrouw uit Nederland. Ik deel mijn kennis en kunde omdat ik het belangrijk vind dat er betrouwbare en duidelijke informatie beschikbaar is over traditionele hekserij. Daarnaast begeleid ik andere heksen bij het ontdekken en verkennen van hun persoonlijke heksenpad.

Dat laatste doe ik door het geven van cursussen en door het schrijven van informatieve boekjes over hekserij.

Volg mij op social media

Connecting in with ancestors

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.