Jaarlijkse heksenrituelen

Jaarlijkse heksenrituelen in mijn traditie

| Leestijd: ca. 4 minuten |

Mijn voorgaande blogs gingen over de acht jaarfeesten, de jaarlijkse heksenrituelen die door veel heksen gevierd en uitgevoerd worden. In de familietraditie waarin ik zelf praktiseer vieren we geen feesten volgens het Keltisch jaarwiel. In plaats daarvan hebben we andere jaarlijks terugkerende rituelen.

Jaarlijkse heksenrituelen rondom natuurgeesten

In mijn traditie is het gebruikelijk om minimaal twee keer per jaar offers te brengen aan de natuurgeesten, die wij Dargurash noemen en die je zou kunnen vergelijken met elfen. Deze offers zijn bedoeld om de natuurgeesten gunstig te stemmen en om ze  te bedanken voor de groei en bloeikracht van de natuur.

Deze twee jaarlijkse heksenrituelen bestaan uit en aantal vaste handelingen. Tijdens het eerste ritueel dat ergens in de zomer gebracht wordt, offeren we een ei. Dit ei staat voor vruchtbaarheid en groeikracht en voor datgene wat wij wensen voor onszelf en de aarde.  We plaatsen het ei in een zelfgemaakt nest van takken, dat is versierd met zomerbloemen. Het nest wordt vervolgens buiten achtergelaten, waar het vanzelf vergaat.

Het tweede ritueel vindt aan het eind van de herfst of in de winter plaats.

Dit is een dankoffer, waarbij vruchten, bloemen en kruiden in een verlaten vogelnest worden achtergelaten. De vruchten symboliseren datgene wat uit de natuur is voortgekomen en waarvan we een klein beetje teruggeven aan de aarde. Soms worden tijdens dit ritueel ook zaden van inheemse planten verspreid.

Jaarlijkse voorouderrituelen

Voorouders nemen een belangrijke plaats in de familietraditie in, met name voorouders die we persoonlijk hebben gekend. We besteden daarnaast aandacht aan voorouders die wij niet persoonlijk hebben gekend, maar die hun aanwezigheid spontaan aan ons kenbaar maken.

Jaarlijkse heksenrituelen die we uitvoeren rondom voorouders zijn bedoeld om onze band met hen levend te houden en om mooie herinneringen op te halen. Elke wijze vrouw in de familie doet dat op haar eigen manier, al zijn er wel overeenkomsten. Het is gebruikelijk om voedsel en iets te drinken te offeren aan de voorouder en meestal wordt maar één voorouder tegelijk uitgenodigd. Tijdens het ritueel halen we oude herinneringen op en maken we contact met de energie van onze voorouders.

Hier vind je tips voor het maken van contact met je voorouders.

Jaarlijkse heksenrituelen

Jaarlijkse heksenrituelen rondom familiedemonen

De belangrijkste entiteiten met wie wij samenwerken zijn negen familiedemonen, doamonoc genaamd. Deze entiteiten zijn rechtstreeks en onverbrekelijk verbonden met alle ingewijde wijze vrouwen binnen de familie. Als gevolg daarvan zijn deze wijze vrouwen onderling ook op innige wijze met elkaar verbonden. Omdat je een dergelijke verbintenis natuurlijk niet zomaar met iedereen wilt aangaan worden de namen, aanroepingen en symbolen van de doamonoc binnen de familie geheimgehouden.

Elk jaar voeren we voor elke doamonoc een speciaal ritueel uit. Deze jaarlijkse heksenrituelen zijn bedoeld om onze band met de doamonoc te onderhouden en om ze te bedanken voor hun steun en wijsheid. Aan elke doamonoc brengen we een speciaal offer dat we op traditionele wijze in elkaar zetten. Het maken van deze offers vraagt om behoorlijk wat geduld. Voor de bloeddemon naaien we bijvoorbeeld eenentachtig bessen aan elkaar, waarbij alle draden met negen knopen worden vastgezet. Daar ben je wel even mee bezig. Maar dat maakt zo’n offer ook echt een offer. Je moet best veel tijd en moeite moet investeren om het te maken.

Lichte en donkere demonen

Jaarlijkse heksenrituelen voor de lichte doamonoc worden na midzomer uitgevoerd, wanneer de nachten langer worden. We vragen de lichte doamonoc om ons niet te verlaten tijdens de donkere tijd van het jaar. De offers die we brengen worden na midwinter verbrand. Jaarlijkse offers voor de donkere doamonoc brengen we na midwinter, wanneer de dagen weer lengen. We vragen de donkere demonen om ons te blijven bijstaan in de lichte helft van het jaar. De offers die tijdens deze rituelen zijn gebracht worden na midzomer begraven. Op die manier proberen we donker en licht in evenwicht te houden.


Meer leren over hekserij? Lees dan mijn heksenboekjes of volg de opleiding hekserij.

[scriptless]


[scriptless]

boekenlijst voor heksen heksenboeken

OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Yekaterina en ik ben een traditionele heks en wijze vrouw uit Nederland. Ik deel mijn kennis en kunde omdat ik het belangrijk vind dat er betrouwbare en duidelijke informatie beschikbaar is over traditionele hekserij. Daarnaast begeleid ik andere heksen bij het ontdekken en verkennen van hun persoonlijke heksenpad.

Dat laatste doe ik door het geven van cursussen en door het schrijven van informatieve boekjes over hekserij.

Volg mij op social media

Connecting in with ancestors

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.