leven als heks

Leven als heks

| Leestijd:  ca. 4 minuten |

Leven als heks in onze moderne, hectische consumptiemaatschappij is helemaal niet zo simpel. We zijn hier, in het Westen, gewend geraakt aan luxe en overvloed. We worden aan alle kanten gestimuleerd om te consumeren en veel mensen zien de manier waarop wij leven als ‘normaal’. Hoe kun je dan leven als heks en tegelijkertijd voor de aarde zorgen?

Leven als heks betekent dat je offers brengt aan de natuur

Wist je dat er drieënhalve aarde nodig zou zijn als iedereen zo zou leven als de gemiddelde Nederlander? We leven hier namelijk al heel lang boven onze stand. Als heks zie ik het als mijn taak om mensen hiervan bewust te maken en probeer ik mijn persoonlijke voetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen.

Mijn ervaring is dan ook dat je offers moet brengen om echt als een heks te kunnen leven. Als je daadwerkelijk doet wat je als heks verkondigt, dan kun je er immers niet zomaar op los leven. Je bent je voortdurend bewust van je gedrag en de impact die je hebt op de wereld om je heen. Je probeert daarnaast om aan jezelf te werken, zodat je jezelf zo goed mogelijk kunt ontwikkelen. En geloof me, dat gaat niet vanzelf. Het vraagt om vindingrijkheid, doorzettingsvermogen en inspanning.

Maak je het leven niet heel zwaar, als je altijd overal over nadenkt?

In mijn ervaring hoeft dat niet zo te zijn. Als je nadenkt over wat je wel of niet doet, heb je achteraf minder vaak ergens spijt van. Dat je niet zomaar alles doet, betekent evenmin dat je geen plezier meer kunt maken. Het gaat voornamelijk om evenwicht, zowel binnen als buiten jezelf. Hoe je je leven als heks precies invult is natuurlijk heel persoonlijk. Een aandachtspunt is in elk geval dat je niet op een hypocriete manier bezig bent met hekserij. Vertel je bijvoorbeeld aan anderen dat je als heks zorgt voor de aarde, doe dat dan ook echt, anders zijn het loze woorden. Leef je in, onderzoek wat jouw gedrag voor effect heeft en kijk hoe je eventuele negatieve gevolgen van je levenswijze kunt verminderen of zelfs wegnemen.

leven als heks
Neem een korte douche, in plaats van een bad.

Zorgen voor de aarde als voorbeeld

Vaak betekent ‘leven als heks’ dat je extra moeite doet, of dat je jezelf dingen ontzegt. Als je daar helemaal achter staat, is het eigenlijk alleen maar fijn om dat te doen. Sta ik bijvoorbeeld te wachten tot het water uit de kraan warm wordt, dan laat ik het koude water niet weglopen via het gootsteenputje. Ik ben me namelijk ervan bewust dat goed drinkwater tot je beschikking hebben niet vanzelfsprekend is. Daarom ben ik er zuinig op. Zou ik het koude water zomaar laten wegstromen, dan zie ik dat als verspilling en daar voel ik me niet oké bij. Ik vang het water op in kannen en zet er later thee of koffie van. Die kannen komen uit de kringloop en dat ik ze hergebruik maakt mijn impact op de aarde kleiner dan wanneer ik nieuwe gekocht zou hebben. Op deze manier vang ik dagelijks al snel een paar liter drinkwater op.

Leven als heks binnen jouw mogelijkheden

Soms zijn dingen die je graag wilt doen, moeilijk of zelfs niet te realiseren. Compenseer ze dan met andere dingen. Stel, je wilt voor de natuur zorgen, maar je woont in een klein flatje. Dan heb je misschien geen ruimte voor vier waterkannen op het aanrecht. Waarschijnlijk is het scheiden van je afval vanwege ruimtegebrek ook maar deels mogelijk. Kijk dan naar wat er wel kan. Ga bijvoorbeeld regelmatig de natuur in om zwerfafval op te ruimen. Zorg dat je niet elke dag een halfuur onder de douche staat en eet minder vlees als je niet vegetarisch bent, of schrap vlees helemaal uit je dieet. Er zijn immer tal van goede vervangers te vinden, waardoor je maaltijden niet minder door worden als je geen vlees eet.

Kortom

Wil je echt ten volle leven als heks, dan vraagt dat om een zekere mate van bewustzijn, waarbij je regelmatig stilstaat bij wat je wel of niet doet en waarom. Op die manier kun je je hekserij en je leven als heks meer inhoud geven. Vind je het moeilijk om hekserij meer met je dagelijks leven kunt verweven, dan kan de module ‘Hekserij in het dagelijks leven’ je handvatten bieden. Je vindt hem via de links hieronder.


Meer leren over hekserij? Lees dan mijn heksenboekjes of volg de opleiding hekserij.

[scriptless]

boekenlijst voor heksen heksenboeken

OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Yekaterina en ik ben een traditionele heks en wijze vrouw uit Nederland. Ik deel mijn kennis en kunde omdat ik het belangrijk vind dat er betrouwbare en duidelijke informatie beschikbaar is over traditionele hekserij. Daarnaast begeleid ik andere heksen bij het ontdekken en verkennen van hun persoonlijke heksenpad.

Dat laatste doe ik door het geven van cursussen en door het schrijven van informatieve boekjes over hekserij.

Volg mij op social media

Connecting in with ancestors

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.