Uit de bezemkast komen, hoe doe je dat?

Uit de bezemkast komen |

Leestijd: ca. 7 minuten |

Hoe vertel je dat je een heks bent? Uit de bezemkast komen kan best spannend zijn, omdat je niet precies weet hoe anderen erop zullen reageren of omdat je negatieve reacties verwacht. Hieronder vind je een aantal ideeën en tips voor het verlaten van de bezemkast.

De heks en de goede fee

Veel mensen kennen de heks alleen uit sprookjes. Ze zien bij het woord ‘heks’ een oude gemene vrouw met een kromme neus voor zich die slechte dingen doet, zoals kinderen opeten (Hans en Grietje). Wat mensen vaak niet beseffen is dat de goede fee ook een heks is, al wordt ze in sprookjes natuurlijk niet zo genoemd. Begin je over hekserij, dan wordt er dus al snel gedacht aan die gemene heks en is het niet zo vreemd dat mensen kunnen schrikken. Laat staan als je vertelt dat je zelf een heks bent. Daarom kan uit de bezemkast komen om behoorlijk wat moed vragen.

Kerkelijke propaganda

Voor ik verder ga, wil ik duidelijk maken dat ik vind dat alle mensen mogen zijn wie ze zijn en dat ze mogen geloven wat willen. Het is niet aan mij om daarover te oordelen. Wat nu volgt is dus geen oordeel, maar gebaseerd op feiten uit de geschiedenis. Een van de dingen die ertoe leidden dat hekserij een slechte naam heeft gekregen is kerkelijke propaganda. De kerk bracht de heks namelijk in verband met het kwaad en de duivel, met als gevolg dat veel vermeende heksen werden vervolgd. Ik schrijf bewust ‘vermeende’, omdat de meeste (misschien wel alle) veroordeelde mensen niets te maken hadden met wat hekserij genoemd werd. Ze waren simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Gezien de invloed van de kerk op de samenleving is het voor mij geen verrassing dat dit beeld van de heks nog steeds bestaat. Ben je opgegroeid in een christelijke familie, dan kan uit de bezemkast komen een hele uitdaging zijn, zeker wanneer het negatieve beeld van de heks in jouw familie diepgeworteld is.

Waarom zou je uit de bezemkast komen?

Realiseer je dat je anderen niet perse hoeft te vertellen dat je hekserij beoefent of dat je je identificeert als een heks. Of je dat wel of niet doet is jouw persoonlijke keuze. Het is echt niet laf of stom als je besluit dat je er liever niet openlijk voor uitkomt dat je een heks bent. Doe vooral datgene waar jij je goed bij voelt en waar je achter staat. Luister naar je gevoel! Mijn eigen redenen om open te zijn over hekserij en mijn wijze vrouwenpraktijk is dat ik graag wil dat mensen me nemen zoals ik ben. Als iemand dat niet doet, waarom zou ik dan met die persoon omgaan? Hekserij is verweven met mijn leven en als anderen dat deel van mij niet kunnen accepteren en respecteren wil ik dat graag weten. Het vertelt me namelijk veel over de relatie die ik met ze heb. Ik zou ook graag zien dat het algemene negatieve beeld van de heks verandert in een positiever beeld. Als ik mijn ware identiteit geheim zou houden zou dat niet helpen, want het zou betekenen dat ik niet echt kan bijdragen aan deze zaak.

Uit de bezemkast komen – tips

Wil je graag uit de bezemkast komen, maar vind je het toch ook wel lastig, dan is het goed om een aantal dingen te overdenken voor je de stap zet.

Waarom wil je uit de bezemkast komen?

Het is belangrijk dat je precies weet waarom je je openlijk als heks wilt identificeren. Als je goed weet wat je redenen daarvoor zijn, voel je je zelfverzekerder en kun je beter omgaan met mogelijke negatieve reacties. Dus wat zou je antwoord op deze vraag zijn? Waarom zou jij als uit de bezemkast willen komen?

Ben je er echt klaar voor om te vertellen dat je een heks bent?

Stel je in gedachten voor dat je aan iemand die je kent vertelt dat je een heks bent. Hoe voel je je daarbij. Voel je je zelfverzekerd, een beetje nerveus of verlegen? Ben je echt klaar om open te zijn over dit deel van je leven? Als je het gevoel hebt dat dat niet zo is, dan raad ik je aan nog even te wachten tot je je wel voldoende op je gemak voelt bij het idee om open te zijn over hekserij. Als je de weg van openheid inslaat, kun je dat achteraf immers niet meer ongedaan maken. Het is goed om dat te beseffen. Kom alleen uit de bezemkast als je erop vertrouwt dat je kunt omgaan met wat er vervolgens gebeurt.

Heb je je voorbereid op een negatieve reactie?

Dit lijkt misschien een negatieve benadering, alsof je zo’n reactie al verwacht, maar ik denk dat het altijd goed is om je voor te bereiden. Zeker als het je nerveus maakt om je familie en vrienden vertellen dat je een heks bent. Helaas komen negatieve reacties nog steeds voor, wat kan gaan van uitgelachen worden tot onbegrip of zelfs boosheid. Vaak komt dat doordat mensen een vertekend beeld hebben van hekserij of doordat ze vanuit (religieuze) overtuigingen over jou oordelen zonder te beseffen dat hun waarheid niet de waarheid is. Heb je op voorhand nagedacht over wat je zou kunnen zeggen of doen als dit gebeurt, dan zal het gemakkelijker zijn om met een negatieve reactie om te gaan.

Wat vertel je en wat niet?

Bedenk op voorhand wat je wilt vertellen, maar ook wat je liever voor jezelf houdt. Dit voorkomt dat je dingen zegt waar je later spijt van krijgt. Vind je het moeilijk om uit te leggen wat hekserij is, schrijf het dan op voor jezelf. Wat je ook kunt doen is een website opzoeken waar je je prettig bij voelt en die delen met de persoon aan wie je meer over hekserij wilt vertellen.

Uit de bezemkast komen

Hoe doe je dat, uit de bezemkast komen?

Er zijn veel manieren om te vertellen dat je een heks bent. Hieronder vind je drie voorbeelden.

1. Wees direct en zeg simpelweg dat je een heks bent.

Is iemand ruimdenkend, dan krijg je waarschijnlijk een positieve, misschien zelfs nieuwsgierige reactie die het begin kan zijn van een interessant gesprek. Reageert iemand geschokt, benoem die reactie dan en vraag waarom het zo schokkend gevonden wordt. Afhankelijk van het antwoord dat je krijgt, kunt je proberen uit te leggen wat hekserij voor jou betekent. Spring in elk geval niet in de verdediging, want dat is niet nodig. Je hebt het recht om te zijn wie je bent.

2. Vraag iemand of hij/zij weet wat hekserij is.

Kijk wat er gebeurt en reageer dienovereenkomstig. Op deze manier kun je iets vertellen over hekserij voordat je daadwerkelijk open bent over je eigen hekserijpraktijk.

3. Vertel over hekserij en besluit daarna pas of uit de bezemkast komen een goed idee is.

Pak je het zo aan, dan zal je al vlug ontdekken wat voor beeld deze persoon van hekserij heeft.  Afhankelijk van de reactie besluit je dan om iets over jezelf te vertellen, of juist niet.

Wat te doen bij een negatieve reactie?

Als iemand je afwijst omdat je een heks bent, je uitlacht of boos wordt en niet wil luisteren naar wat je te zeggen hebt, vraag diegene dan om erover na te denken. Je kunt daarnaast voorstellen om wat informatie over hekserij te delen en er op een later moment alsnog over te praten. Soms werkt dit heel goed. Voel je je door iemand afgewezen en brengt dat je uit evenwicht, ga dan na waarom je het zo moeilijk vindt. Denk na over de relatie die je met deze persoon hebt of wilt hebben. Wat is daarvoor nodig en wat kun jij zelf doen? Kom je er samen niet uit, dan is het zaak om dat te accepteren. Want al doe je nog zo je best om uit te leggen wat hekserij voor jou betekent, als de ander niet wil luisteren houdt het op.

Kortom…

Vertel anderen alleen dat je een heks bent als je je daar goed bij voelt, niet omdat je denkt dat het moet. Zorg ervoor dat je van tevoren weet wat je gaat doen of zeggen bij een negatieve reactie. Probeer anderen te behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden en volg je innerlijke stem wanneer je besluit wat je volgende stap zou moeten zijn.


Wil je weten of jij een heks bent, lees dan deze blogpost.

Wil je meer leren over hekserij, klik dan hier.

OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Yekaterina en ik ben een traditionele heks en wijze vrouw uit Nederland. Ik deel mijn kennis en kunde omdat ik het belangrijk vind dat er betrouwbare en duidelijke informatie beschikbaar is over traditionele hekserij. Daarnaast begeleid ik andere heksen bij het ontdekken en verkennen van hun persoonlijke heksenpad.

De hekserij die ik volg en uitdraag noem ik EigenWijze hekserij. Klik hier om te lezen wat ik daarmee bedoel.

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.