VEELGESTELDE VRAGEN OVER HEKSERIJ


Veelgestelde vragen over hekserij

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over hekserij. Staat jouw vraag er niet bij, neem dan contact met mij op.


 • Wat is traditionele hekserij?

Traditionele hekserij is een kunde en een manier van leven, geen religie dus, zoals Wicca. Als je traditionele heks bent betekent dit, dat je bewust omgaat met jezelf, je omgeving en de natuur en dat je daar een diepe verbinding mee voelt. Ofwel, een traditionele heks leeft zo veel mogelijk in harmonie met de natuur en is veel bezig met (zelf)ontwikkeling en persoonlijke groei. Ze volgt haar intuïtie zo veel mogelijk en voelt dingen aan die niet iedereen ziet of voelt.

Het is niet zo je als traditionele heks moet vasthouden aan vaste traditionele gebruiken. Dit betekent dus dat er veel verschillende manieren zijn om traditionele hekserij te beoefenen en om heks te zijn. Sommigen heksen werken overigens wel binnen een bepaalde traditie, maar daarbinnen is meestal voldoende ruimte voor eigenheid en persoonlijke invulling. De meeste traditionele heksen werken alleen en bepalen zelf hoe ze hun praktijk vormgeven.

 • Wat is het verschil tussen wicca en traditionele hekserij?

Wicca is een natuurreligie, waarvan Gerald Gardner de grondlegger is (jaren 50).

Traditionele hekserij is geen religie, maar een kunde, ook wel ambacht genoemd. Het is een zoektocht naar dieper begrip van jezelf, de wereld(en) en het universum. Er zijn geen regels over hoe je je kunde of ambacht moet vormgeven. Dat mag je helemaal zelf bepalen. Het is daarom een heel persoonlijk en individueel pad. Dat betekent automatisch dat er geen goede of foute manier is om hekserij te beoefenen.

Klik hier om meer te lezen over verschillende vormen van hekserij.

 • Kan iedereen heks worden?

Ja, in principe kan dat. Wel is het belangrijk dat je openstaat voor de natuur, jezelf, andere mensen en de energieën om je heen. De meeste mensen die heks willen worden zijn dat eigenlijk al, diep van binnen. Als je dus het sterke gevoel hebt dat je een heks bent, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Welke vorm van hekserij bij je past, is iets wat je alleen zelf kunt ontdekken. Daarom moedig ik je aan om veel onderzoek te doen, dingen uit te proberen en goed te luisteren naar je eigen gevoel.

 • Hoe weet je of je een heks bent?

Als je een heks bent, dan voel je dat van binnen. Het is een manier van leven die bij je past of niet. Een middenweg is er niet. Zelf voelde ik al op jonge leeftijd een speciale verbinding met de mystieke wereld. Dat is nog steeds zo. Ik heb het gevoel dat ik als heks en wijze vrouw naar verhouding meer dan de gemiddelde mens in verbinding sta met mezelf en energieën om mij heen, omdat ik daar bewuster mee bezig ben. Ik ben me ervan bewust dat ik deel uitmaak van de natuur en heb een diep respect voor de natuur. Bovendien geloof ik dat er meer is dan wij met onze gewone zintuigen kunnen waarnemen. Ook ben ik geïnteresseerd in de magische en geneeskrachtige werking van kruiden en het helpen van anderen geeft mij veel voldoening. Als je dit herkent, dan ben je misschien wel een heks, of op weg om er een te worden. Ik heb hier een blog over geschreven, klik hier om hem te lezen.

 • Hoe begin je als heks?

Begin klein, bijvoorbeeld door veel te lezen, verschillende vormen van hekserij te onderzoeken en dingen zelf uit te proberen. Dat is namelijk de enige manier om uit te vinden wat bij jou past. Denk bijvoorbeeld na over wat hekserij voor jou betekent en schrijf het op in een dagboek. Je kunt ook andere heksen volgen op social media, want velen delen bruikbare informatie. Leer jezelf goed kennen want dat is heel belangrijk. Traditionele hekserij betekent immers ook ook: jezelf ontwikkelen om de beste versie van jezelf te worden. Dat is niet altijd een gemakkelijke weg, want je zult daarbij ook het slechtste in jezelf tegenkomen. Maar als het je lukt daarmee om te gaan, ga je jezelf veel krachtiger voelen. Dat is ook magie.

Heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt bij het ontdekken van jouw persoonlijke pad, dan is de gratis minicursus hekserij misschien wel iets voor jou. Ook geef ik heksenboekjes uit.

 • Moet ik me bij een sibbe, coven of andere groep aansluiten om heks te worden?

Nee, dat hoeft niet. Je kunt prima alleen werken en dingen zelf ontdekken, uitzoeken en vormgeven. Wijsheid en kennis kun je namelijk ook vergaren door (zelf)studie en levenservaring. Het is een lange weg die veel doorzettingsvermogen en tijd vergt. Wijsheid komt met de jaren. Zelf ben ik de vijftig inmiddels gepasseerd en ik heb soms nog het gevoel dat ik helemaal niets weet. Natuurlijk kan het wel fijn zijn om gelijkgestemden te ontmoeten, omdat je dan ervaringen kunt delen en van elkaar leren.

 • Ik wil graag jouw leerling worden, kan dat?

Dat kan! Klik hier voor meer informatie over de opleiding hekserij.
Klik hier voor meer info over persoonlijke begeleiding op je heksenpad.

 • Waarom houden heksen zoveel geheim?

Veel heksen houden een deel van hun hekserij geheim omdat het zo persoonlijk is. Daardoor voelt het niet goed om bepaalde dingen met anderen te delen. Daarnaast kun je sommige onmogelijk in woorden vatten, wat het moeilijk maakt om ze te delen.
Er zijn tegenwoordig nog steeds plaatsen op de wereld waar je als heks strafbaar bent en je gevaar loopt gearresteerd te worden als je wordt betrapt op het beoefenen van hekserij. Dat is natuurlijk ook een reden voor geheimhouding.
Overgangsrituelen worden vaak geheim gehouden omdat het niet de bedoeling is dat je van tevoren al weet hoe het ritueel dat je zal ondergaan eruitziet. Dit maakt de impact groter en de ervaring intenser.
De laatste reden die ik wil noemen is dat mensen er soms nog niet klaar voor zijn om bepaalde kennis tot zich te nemen. In dat geval kan een heks ervoor kiezen die informatie niet te delen.

 • Zijn heksen altijd vrouw

Nee hoor, dat is niet zo. Iedereen, man vrouw of anders kan heks zijn.

 • Waarom kan ik van jou leren?

Net als ieder ander heb ik met vallen en opstaan de weg moeten vinden binnen hekserij. Inmiddels heb ik ruim 40 jaar ervaring als traditionele heks en wijze vrouw. In die tijd heb ik heel veel kennis en ervaring opgedaan, waar jij veel aan kan hebben. Ik ga ervan uit dat elk heksenpad uniek is en dat het belangrijk is om je eigen heksenpad te ontdekken en ontrafelen. Alleen dan kom je immers tot de kern en ga je de diepte in. Doordat ik je handvatten geef, in plaats van te vertellen wat je zou moeten doen, kun je ook van mij leren.

 • Mijn vraag staat er niet bij

Dit waren mijn antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over hekserij. Staat jouw vraag er niet bij, neem dan contact met mij op.


Veelgestelde vragen over hekserij

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.