Walpurgisnacht

walpurgisnacht en beltane

Walpurgisnacht, Beltane en vruchtbaarheidsrituelen

| Leestijd: ca. 4 minuten |

De nacht van 30 april op 1 mei wordt in Europa al eeuwenlang geassocieerd met hekserij en boze geesten, maar ook met vruchtbaarheid. In dit blog lees je waar de naam Walpurgisnacht vandaan komt, wat er in deze tijd wordt gevierd en wat dit met hekserij te maken heeft. Daarnaast geef ik tips voor het vormgeven van je eigen vruchtbaarheidsrituelen.

Waar Walpurgisnacht vandaan komt

Walburgis of Walpurga was een abdis die ergens tussen het jaar 700 en 800 leefde. Zij was een dochter van koning Richard van Wessex (Engeland) en werd na haar vaders dood door de missionaris Bonifatius uitgezonden om de Germaanse heidenen te bekeren. Walburgis stichtte als non een klooster in Heidenheim (Duitsland) en bouwde er een kerk. Als abdis van dit klooster deed ze haar uiterste best om allerlei oude gebruiken te bestrijden. Anderen deden hetzelfde en de christelijke bekeringsdrang zorgde dat steeds meer mensen gingen geloven dat natuurgeesten en heksen boze geesten waren.

Walpurgisnacht

Walpurgis wordt herdacht op 25 februari (haar sterfdag) en 1 mei, naar verluidt omdat zij op 1 mei door Paus Adrianus II heilig werd verklaard. Op die dag werden tevens haar relieken overgedragen. In de Sankt-Willibaldkirche, een kerk die aan Walburgis is gewijd, bevinden zich vandaag de dag nog steeds haar relieken. Uit de rots waar ze op liggen zou jaarlijks een geneeskrachtige vloeistof druipen die, heel toepasselijk, Walburgis-olie genoemd wordt.

Volgens Duits volksgeloof vieren heksen tijdens de Walpurgisnacht (30 april op 1 mei) feest op de Brocken in Harz. Om zich tegen boze geesten en heksen te beschermen steken mensen tijdens de Walpurgisnacht bosjes stro aan. Vroeger werden er ’s nachts kruiden verzameld, zoals hondsdraf, omdat men geloofde dat men heksen daarmee kon herkennen. 1 mei is tevens gelinkt aan het oude Germaanse geloof, omdat het de nacht is waarin Wodan zijn bruiloft met de Walkuren vierde. Na de kerstening werden de bijzondere eigenschappen van de Godin Freya vaak toegedicht aan Walburgis.  

Vruchtbaarheid en Beltane

Walpurgisnacht wordt wel gezien als het begin van de zomer en is om die reden gewijd aan de Keltische zonnegod Belenos (Bel). Feesten rond Belenos werden van Engeland tot Italië en Gallië gevierd. En de naam Beltane is afgeleid van deze godheid. Volgens oude verhalen dwaalden in deze nacht heilzame natuurgeesten en andere wezens over de akkers. Zij stimuleerden die de vruchtbaarheid van de aarde. Jonge meisjes maakten zo hoog mogelijke sprongen. Zo hoog als zij konden springen, zo hoog zou het koren worden. Er werden vuren ontstoken om het licht en de warmte van de zon te stimuleren.

Veel meifeesten hebben een link met vruchtbaarheid en dat gegeven kun je symbolisch benutten in je heksenpraktijk. Vruchtbaarheid is immers niet altijd letterlijk, het kan evengoed figuurlijk worden opgevat. Om extra aandacht aan vruchtbaarheid te besteden kun je een ritueel uitvoeren. Hoe je dat ritueel vormgeeft mag je helemaal zelf bepalen en je hoeft het hoeft niet per se op 1 mei uit te voeren.

Vruchtbaarheid en de meiboom

In deze tijd van het jaar werd op veel plaatsen in Europa een meiboom ‘geplant’ en soms wordt dat nog steeds gedaan. De meiboom is meestal geen echte boom, maar een hoge paal met een krans in de top, het zonnerad. Rondom het plaatsen van de meiboom vinden rituelen plaats die per gebied verschillen. Soms word er rond de meiboom gedanst, waarbij kleurige linten rond de boom geweven worden. Op andere plaatsen wordt hij versierd met vlaggetjes. Er wordt wel eens gezegd dat de meiboom een fallussymbool is en de krans voor het vrouwelijke geslacht, maar dat is niet zeker. Mogelijk is de meiboom een voorstelling van de levensboom die symbool staat voor vruchtbaarheid.

walpurgisnacht en beltanerituelen

Vruchtbaarheidsrituelen

Je kunt vruchtbaarheidsrituelen op veel verschillende manieren vormgeven. Hieronder vind je een aantal ideeën.

  • Zaai plantjes met een bepaald doel. Het ontkiemen van het zaad en het groeien van de plant staat dan symbool voor de doelen die je wilt verwezenlijken. Je ziet het proces letterlijk groeien.
  • Gebruik zaden, bloemen en/of vruchten voor je ritueel. Deze zijn immers direct gelinkt aan vruchtbaarheid.
  • Schilder een ei en plaats het op je altaar om vruchtbaarheid aan te trekken.
  • Vermaal eierschillen in een vijzel en gebruik het poeder dat ontstaat voor rituelen om iets aan te trekken of voor een talisman.
  • Drink thee van bloemen of vruchten, zoals kamille- of rozenbottelthee en maak daar een speciaal moment van.
  • Spring zo hoog als je kan, net als de meisjes vroeger, en dans rond een meipaal.
  • Voer als je de mogelijkheid hebt een ritueel uit waarin menstruatiebloed een rol speelt. Dit staat immers direct in verbinding met vruchtbaarheid en je kunt het gebruiken om je persoonlijke doelen te verwezenlijken.
  • Gebruik vuur tijdens je ritueel, want kaarsenmagie en vuurrituelen zijn krachtige middelen, die onder andere  symbool staan voor vruchtbaarheid. Lees het boekje ‘Kaarsenmagie en Vuurrituelen‘ voor informatie, tips en voorbeelden.

Wees EigenWijs!

En zoals altijd: wees EigenWijs. Geef je rituelen vorm op een manier die voor jou goed voelt en klopt, wat anderen ook aanraden of beweren. Uiteindelijk gaat het erom dat je er zelf iets aan hebt en dat je rituelen mooie ervaringen worden. Dat lukt het best wanneer je je eigen weg volgt. Een ritueel bedenken hoeft ook niet moeilijk te zijn. Probeer het simpel te houden en gebruik dingen die je al in huis hebt, zoals bijvoorbeeld keukenkruiden. Ga op je gevoel af bij het vormgeven van je vruchtbaarheidsritueel en ga uit van wat jij symbool vindt staan voor vruchtbaarheid. Ik wens je een mooie Walpurgisnacht en begin van de zomer!

Meer leren over hekserij? Lees dan mijn heksenboekjes of volg de opleiding hekserij.

[scriptless]

boekenlijst voor heksen heksenboeken

OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Yekaterina en ik ben een traditionele heks en wijze vrouw uit Nederland. Ik deel mijn kennis en kunde omdat ik het belangrijk vind dat er betrouwbare en duidelijke informatie beschikbaar is over traditionele hekserij. Daarnaast begeleid ik andere heksen bij het ontdekken en verkennen van hun persoonlijke heksenpad.

Dat laatste doe ik door het geven van cursussen en door het schrijven van informatieve boekjes over hekserij.

Volg mij op social media

Connecting in with ancestors

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.