Wat is traditionele hekserij

Wat is traditionele hekserij?

Leestijd: ca. 4 minuten |

Vandaag de dag zijn er enorm veel verschillende vormen van hekserij en over de term traditionele hekserij is niet iedereen het eens. Zelf maak ik de volgende scheiding tussen traditionele hekserij en andere vormen van hekserij.

Traditionele hekserij is een ambacht waarin religie geen rol speelt, want er worden binnen traditionele hekserij geen goden of godinnen vereerd.

Wicca en aanverwante vormen van hekserij, ook wel eclectische wicca genaamd, zijn natuurreligies. Er worden veelal goden vereerd uit oude pantheons, zoals Griekse, Romeinse, Germaanse of Keltische godheden.

Over traditionele hekserij

Traditionele heksen zijn de helers, raadgeefsters en magiërs van hun gemeenschap en traditionele hekserij is het ambacht dat ze beoefenen. Eigenlijk zijn traditionele heksen hedendaagse wijze mannen en vrouwen die anderen bijstaan met raad en daad. Ze hebben doorgaans veel kennis over helende planten en/of het magisch gebruik daarvan. Ze voelen zich sterk verbonden met de natuur, waar ze zelf natuurlijk ook deel van uitmaken en meestal voeren ze maar weinig grote rituelen uit.

Traditionele hekserij is eenvoudig en verweven met het dagelijks leven van de heks. Een groot deel speelt zich vanbinnen af, in de vorm van zelfonderzoek en zelfontwikkeling met persoonlijke groei als doel. Als je jezelf goed kent en begrijpt, zorgt dat immers voor innerlijke rust en stabiliteit en kun je anderen (en jezelf) beter tot steun zijn. Mijn eigen praktijk valt onder ook traditionele hekserij. In mijn familie noemen wij onszelf meestal niet heks maar ‘wijze vrouw’ en dit heeft een directe link met de wijze vrouwen van vroeger. Zij waren, net als wij, de helers en raadgeefsters en magiërs van hun tijd.

Traditionele hekserij in de praktijk

Contact met de natuur

De natuur en alles wat er in de natuur gebeurt speelt een belangrijke rol binnen traditionele hekserij. Omdat je zelf onderdeel bent van de natuur kan bewust contact maken met de natuur veel moois brengen. Je raakt dan namelijk veel beter verbonden met de cycli en ritmes in de natuur en daarmee ook met je eigen ritmes en cycli. Ook dat brengt innerlijke balans.
Binnen traditionele hekserij wordt veel aandacht besteed aan de cycli van de natuur. De heks is zich bijvoorbeeld heel erg bewust van de veranderingen die plaatsvinden binnen de seizoenen. Het is dan vooral het bewustzijn dat belangrijk is. Je kunt er rituelen voor uitvoeren of een altaar inrichten dat is gelinkt aan het huidige seizoen, maar dat hoeft niet. Traditionele hekserij betekent ook: goed voor de natuur zorgen. Hoe je dat doet is aan jou, maar wees je in elk geval bewust van je persoonlijke voetafdruk en hoe je die kunt verkleinen, bijvoorbeeld door niets te verspillen en heel bewust met je consumeergedrag om te gaan. Stel jezelf voor je iets koopt altijd de vraag; ‘Heb ik dit echt wel nodig?’ en recycle spullen zoveel mogelijk, bijvoorbeeld door ze te hergebruiken of door ze naar een kringloopwinkel te brengen als je ze zelf niet meer nodig hebt.

Divinatie

Veel traditionele heksen maken gebruik van divinatie, wat ook wel ‘waarzeggen’ genoemd wordt. Dit betekent overigens niet dat een heks de toekomst voorspelt, zoals vaak wordt gedacht. Divinatie is een manier om contact te maken met het onderbewuste en de werelden om ons heen. Hierdoor kun je nieuwe inzichten krijgen die je helpen om verder te komen in een bepaalde situatie of om oplossingen te vinden voor een probleem. Heksen gebruiken hier bijvoorbeeld runen of tarotkaarten voor, of een zwarte spiegel.

Wat is traditionele hekserij

Andere werelden

Vaak zie je in traditionele hekserij dat de heks een verbinding tot stand brengt tussen zichzelf en de andere werelden, bijvoorbeeld door het ‘berijden van de heg’ waarbij de heks andere werelden binnengaat, en door contact met entiteiten zoals geesten, familiairs, voorouders of demonen. Dit is bedoeld om nieuwe inzichten te krijgen, om antwoord te krijgen op vragen, of om de verbinding tussen jou en je afkomst levend te houden.

Traditionele hekserij is heel persoonlijk

Elke heks is uniek en elke heksenpraktijk is anders. Als traditionele heks kun je maar een klein deel van je kennis uit boeken halen. De rest is eigen invulling. Je leert pas echt wat traditionele hekserij is door het te ervaren. Wat voor een ander goed werkt, kan voor jou juist belemmerend zijn en andersom. Ga dus zelf onderzoeken en uitproberen wat belangrijk is voor jou als heks en hoe je daar in de praktijk iets mee kunt doen. Je eigen heksenpraktijk vormen kost veel tijd en moeite, het gaat echt niet vanzelf. Uiteindelijk is het belangrijk dat je de diepere lagen van jouw heks-zijn ontdekt, want dat is uiteindelijk waar het echt om gaat in traditionele hekserij. Wees eigenwijs en geef niet te snel op. Het pad van de traditionele heks is kronkelig en zit vol valkuilen, maar dat is niet erg wat daar kun je van leren. En echt leren wat hekserij voor jou betekent doe je met vallen en opstaan.

Handvatten bij het onderzoeken van je eigen heksenpad

Wil je meer leren over hekserij, dan zijn mijn heksenboekjes en de opleiding hekserij misschien interessant voor jou. Ze staan vol weetjes, oefeningen, voorbeelden en tips, en bieden je handvatten om je eigen weg te vinden in hekserij, zodat je echt verder kunt komen.

Wil je beginnen met hekserij, maar weet je niet hoe, volg dan de gratis minicursus ‘Beginnen als heks’.

OVER DE AUTEUR

Hallo, mijn naam is Yekaterina en ik ben een traditionele heks en wijze vrouw uit Nederland. Ik deel mijn kennis en kunde omdat ik het belangrijk vind dat er betrouwbare en duidelijke informatie beschikbaar is over traditionele hekserij. Daarnaast begeleid ik andere heksen bij het ontdekken en verkennen van hun persoonlijke heksenpad.

De hekserij die ik volg en uitdraag noem ik EigenWijze hekserij. Klik hier om te lezen wat ik daarmee bedoel.

All content on this website is copyrighted. If you want to use my content, please contact me for permission.